Καλώς ήρθατε στο Μέκειο Οικοτροφείο!

Η Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών «η Ζωοδόχος Πηγή» ή αλλιώς Μέκειο Οικοτροφείο (έτος ίδρυσης 1908), αποτελεί το παλαιότερο εν ενεργεία γυναικείο σωματείο της πόλης με στόχο την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών ως μέσο διαβίωσης σε νεαρές γυναίκες.

Από την ίδρυσή του, ως Οικοτροφείου Θηλέων και Επαγγελματική Σχολή, με τμήματα ραπτικής – υφαντικής – κεντημάτων κ.α, είχε πάντα ως σκοπό και μέριμνα την εκπαίδευση, την προστασία και την προώθηση των εκπαιδευόμενών του, έτσι ώστε μετά το τέλος των σπουδών τους, να εξασφαλίζουν μια θέση στην αγορά εργασίας. Το Μέκειο παρείχε στέγη σε μεγάλο αριθμό μαθητριών Γυμνασίου, καθώς και φοιτητριών του Πανεπιστημίου, εξασφαλίζοντας διαμονή και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εθελοντική προσφορά του Ιδρύματος είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς σε διάστημα πολλών δεκαετιών προσέφερε πλούσιο και πολύτιμο κοινωνικό έργο.

Σήμερα στο χώρο του Μεκείου, λειτουργούν τμήματα Κοπτικής-Ραπτικής, Πλεκτικής, μακραμέ κ.α. Επιπλέον, οι εμβληματικές από ιστορικής και αρχιτεκτονικής άποψης δομές του ιδρύματος χρησιμοποιούνται ως χώρος έκφρασης πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων από τοπικούς και όχι μόνο φορείς.