Η ιστορία του Μεκείου

Photo by Katerina Kourou

Η αδελφότης Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» με την επωνυμία «Φιλόπτωχος» συστάθηκε στα Γιάννινα το 1908 με πολλή μυστικότητα από μαθήτριες του Παρθεναγωγείου της πόλης μας και με την υποστήριξη του τότε μητροπολίτη με σκοπό την διάσωση νεανίδων από τον εξισλαμισμό και το πέρασμα τους στην ελεύθερη Ελλάδα.

Η κάθε μία κυρία της πόλης μας, από τα ιδρυτικά μέλη της, προσέφερε μία τούρκικη λίρα το μήνα για τα λειτουργικά έξοδα του σωματείου, την αμοιβή μοδίστρας, υφάντρας κ.λ.π. που δίδασκαν αντίστοιχες τέχνες στα άπορα προστατευόμενα κορίτσια.

Μετά την απελευθέρωση το 1913 το σωματείο «Αδελφότης Ελληνίδων Κυριών» αναγνωρίστηκε επίσημα και είναι το πρώτο Γυναικείο Σωματείο της πόλης μας με πρώτη πρόεδρο την Ιουλία Λάππα-Αράπη. Τότε αποφασίστηκε και η ίδρυση Οικοτροφείου Θηλέων και Επαγγελματική Σχολή, με τμήματα ραπτικής – υφαντικής – κεντημάτων και καλτσομηχανής.

Πριν από το 1931 δόθηκε στην Αδελφότητα για χρήση η οικία των αδελφών Μέκιου, στην οδό Τσακάλωφ, και το 1931 ο Δημήτριος Μέκιος χάρισε στην αδελφότητα το κτίριο. Από τότε το ίδρυμα ονομάστηκε «Μέκκειο Οικοτροφείο». Οι αδελφοί Μέκκιου, Δημήτριος, Σπύρος και Μιχαήλ , ήταν γόνοι αρχοντικής οικογένειας των Ιωαννίνων καταγόμενοι από το Συρράκο. Άμεσοι απόγονοι της οικογένειας υπάρχουν μέχρι σήμερα. Η Αιμιλία – Έμμα Μέκιου, σύζυγος Μιχαήλ και τα τέσσερα παιδιά τους : Κωνσταντίνος, Ελένη-Λώρα, Δήμητρα-Λίντα και Ιάκωβος-Κάρολος.

Στο αρχοντικό των αδελφών Μέκιου στεγάζονταν το οικοτροφείο και η Επαγγελματική Σχολή. Είχε πάνω από εκατό τροφίμους και μαθητευόμενες.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και μετά το οίκημα χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς (σαν Νοσοκομείο αιχμαλώτων και στέγαση των σχολείων Ελισαβέτειο και Βαλάνειο). Επίσης φιλοξένησε ορφανά παιδιά από το Ντουραχάνι.

Το κτίριο επαναλειτούργησε με πρωταρχικό σκοπό την περίθαλψη και την προστασία των κοριτσιών που κατάγονταν από την Β. Ήπειρο και τις ακριτικές περιοχές.

Οι κατά καιρούς διευθύνσεις του Ιδρύματος, (οι οποίες από την αρχή μέχρι σήμερα ήταν και είναι κυρίες της πόλης μας, που πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ευγενικά και εθελοντικά), κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εκπαίδευση, την προστασία και την προώθηση των τροφίμων σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε, μετά το τέλος των σπουδών τους, να εξασφαλίζουν ένα βιοποριστικό επάγγελμα, μέσο επιβίωσης στην παραπέρα ζωή τους. Αυτό το επιβεβαιώνουν πλείστα παραδείγματα.

Επίσης παρείχε στέγη σε μεγάλο αριθμό μαθητριών Γυμνασίου, Ακαδημίας και Σχολής Εργοδηγών Ιωαννίνων καθώς και φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας, εξασφαλίζοντας άνετη διαμονή και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η προσφορά της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» είναι ανυπολόγιστη. Στο διάστημα αυτών των πολλών δεκαετιών, σεμνά και αθόρυβα, στρατιές από επίλεκτες κυρίες της πόλης μας, με αυθόρμητο εθελοντισμό, πρόσφεραν πλούσιο και πολύτιμο κοινωνικό και εθνικό έργο.

Σήμερα στο χώρο του Μεκείου, λειτουργούν τμήματα Κοπτικής-Ραπτικής, Πλεκτικής καθώς και τεχνικής Μακραμέ και πλεκτικής με βελονάκι. Ελπίζουμε δε σύντομα να επαναλειτουργήσει και το τμήμα αργαλειού, ταπητουργίας καθώς και το τμήμα κατασκευής και συντήρησης παραδοσιακών ελληνικών στολών (που λειτουργούσαν παλαιότερα).

Η Αδελφότης Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» εξακολουθεί να υπάρχει και απαρτίζεται από 120 περίπου μέλη. Ανά 4ετία γίνονται αρχαιρεσίες και εκλέγεται 10μελές  Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου εκ των πραγμάτων οι δραστηριότητες είναι περιορισμένες.