Εκδηλώσεις

Η Γιορτή των Μυροφόρων Γυναικών, τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα, είναι παραδοσιακά η επίσημη γιορτή του Σωματείου. Στα χρόνια λειτουργίας του, Τα μέλη της Αδελφότητας παρεβρίσκονται στον Ιερό Ναό Αρχιμανδρείου και παρακολουθούν τη Θεία λειτουργία και την αναφορά προς τιμήν των δωρητών και των ευεργετών. Στη συνέχεια πηγαίνουν στους χώρους του Μεκείου όπου πραγματοποιείται έκθεση εργοχείρων και υφαντών.

Σήμερα, το Συμβούλιο της Αδελφότητας αποφάσισε να εμπλουτίσει τη γιορτή, ανοίγοντάς τη σε όλο το κόσμο και προσθέτοντας καινούριες δραστηριότητες.  


Η Αδελφότητα έπειτα από πολλά χρόνια αποφάσισε να αναβιώσει την «Εορτή του Δέντρου των Χριστουγέννων» που μαζί με τη γιορτή των Μυροφόρων γυναικών ήταν οι μέρες που το Μέκειο Οικοτροφείο άνοιγε τις πόρτες του στη κοινότητα και πουλούσε τα έργα των μαθητριών για την οικονομική του ενίσχυση.


Συμμετείχε στη 1η Biennale Δυτικών Βαλκανίων σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών φιλοξενήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της 1ης Biennale Δυτικών Βαλκανίων με προσέγγιση την Υφαντική ως μία πρακτική άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ηπείρου και μεταφορικά ως αδιάκοπη προσπάθεια οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής ταυτότητας


Συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας με θέμα Χειροτεχνικά επαγγέλματα -Τοπικές Ταυτότητες, που το 2019 τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Με δωρεάν workshops, χειροτεχνήματα ραπτικής και έκθεση «… από το χαρτί στο Ύφασμα» – ανάγνωση παραμυθιού και χειροτεχνίες με παιδιά


Φιλοξένησε τις «Ιστορίες από Ύφασμα: Remembering» με τη Σχολή Καλών Τεχνών & την Adi Liraz Αφετηρία της έκθεσης και ειδικά του εικαστικού έργου της Adi Liraz, αποτελούσαν οι ραπτομηχανές των γυναικών της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, που διώχθηκαν και εκτελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ίδιο κλίμα της δυναμικής και αδιάρρηκτης σχέσης μνήμης-ταυτότητας κινήθηκαν και τα υπόλοιπα έργα που παρουσιάστηκαν στο χώρο του Μεκείου Οικοτροφείου. Έργα, φωνές, γνώσεις και πρακτικές συνάντησαν σύγχρονα κοινωνικά προστάγματα, μέσα από την εθνογραφική ματιά της Liraz και των μεταπτυχιακών φοιτητών που συμμετείχαν και επιμελήθηκαν την έκθεση.


Φιλοξένησε περιπατητική performance μέρος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία με θεματική τους Καλικάντζαρους. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μαγικό χώρο του Μεκείου, εκεί όπου τα δωμάτια έχουν χρώματα, μουσικές, γεύσεις και χορό, βιώνοντας την ιστορία και ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες.


Διοργάνωσε εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας που περιλαμβάνει: έκθεση ζωγραφικής της Τίνας Δογορίτη με τίτλο «Με χρώματα και σχήματα στον άπειρο χώρο», έκθεση φωτογραφίας από τις φίλες του Μεκείου: Αγγελική Βερτοδούλου–Καψάλη, Κατερίνα Ελευθεριάδου και Σταυρούλα Συγκούνα. και ομιλία με θέμα: Γυναίκες σε οικοτροφεία «Ένας τόπος στην ιστορία τους» της ψυχοπαιδαγωγού Ερασμίας Φείδη, από τη Σχεδία Ιωαννίνων.